De 10 juletræs bud

 1. Køb en kvalitetsgran

  Træet skal virke vitalt og friskt. Køb ikke for stort træ. Tænk på din lofthøjde og husk juletræsfod og stjerne.

 2. Transporter træet forsvarligt

  Fastgør træet forsvarligt, hvis du transporterer det på trailer eller bilens tag

 3. Afklimatisering af træet

  Træet har bedst af at blive opbevaret ved temperatur på 0-8 C, indtil det skal tages indenfor. Et køligt udhus, eller udendørs er perfekt. Træet trives fint med at være udenfor i fugtig luft.
  Tag træet ud af transportnettet, så grenene kan folde sig ud og få deres naturlige position,

 4. Skær stammen til.

  For at træet kan holde længe, er det absolut vigtigste at save et lille stykke af stammen – 3 cm er nok. Træets væskekanaler løber lige inden for barken. Ved at skære det korte stykke af åbner du for vandoptaget igen. Placer træet i en spand (eller lignende) med vand, indtil det skal tages ind.

 5. Placering

  Placer ALDRIG dit juletræ i nærheden af varmekilder, såsom pejs, brændeovn eller radiator. Udover brandfaren, påvirker det træets holdbarhed dramatisk.

 6. Juletræsfod

  Vælg en fod som kan indeholde mindst 1 liter vand – men gerne mere, hvis du ikke vil vande hver dag. Det kan være besværligt at komme til at vande og man glemmer det let i julepostyret.

 7. Vand og fyld efter ved behov

  Et træ drikker meget vand. Specielt de første tre dage. Tilsæt ikke sukkerknald eller andet tilsætningsmidler til vandet. Det gør mere skade end gavn. En pose blomsternæring kan dog forlænge holdbarheden og reducere uønsket bakterievækst.

 8. Dekorer træet

  Dekorer dit træ med pynt og lys, men tænk på sikkerheden. Først og fremmest hvis du bruger levende lys.

 9. Husdyr og allergi

  Da et juletræ er et rent naturprodukt, vil der være dyr/insekter i træet. De fleste har dog forladt træet under fældning og transport. Allergiske reaktioner på træet KAN forekomme, men er yderst sjældne. Du kan få oplysninger om produktionen af præcis dit træ, se under vort Responsible Trees – program her på siden. Nordmannsgran anses for mere allergivenlig end rødgran. Den har konkave bær som ikke indsamler ligeså meget pollen og andet og afgiver ikke samme duft som en rødgran.

 10. Genbrug din gran

  Indlever dit træ til en genbrugsstation eller lignende, for at give træet mulighed for at blive genanvendt til energiproduktion eller kompostering.